Košickí múzejníci a galeristi varujú, že ich situácia je vážna

15.05.2012 Košice

Košice 15. mája (TASR) - Zamestnanci košických múzeí a galérií sa pripojili k celoslovenskej výzve svojich kolegov a upozorňujú, že existencia ich inštitúcií je ohrozená.

"Chceme poukázať na to, že múzeá a galérie sú podhodnotené, čo sa týka financovania ich činnosti," vysvetlil dnes pre TASR riaditeľ Východoslovenského múzea v Košiciach Robert Pollák. Košické múzeá potrebujú podľa neho vynovené expozície, viac interaktívnych a multimediálnych prvkov, ktoré by boli atraktívne pre návštevníkov. "Nevystavujeme tak, ako by sa to očakávalo v druhom desaťročí 21. storočia," zhodnotil.

Múzeá a galérie podľa neho často nemôžu dostatočne plniť ani svoje zákonné povinnosti, ako je budovanie fondov, starostlivosť o zbierky a ich prezentáciu. Zriaďovateľ nedokáže financovať depozitáre tak, aby vyhovovali najmodernejším požiadavkám. "Máme predstavy, ktoré sa síce dajú riešiť, ale len s veľkým prísunom finančných prostriedkov," konštatoval Pollák.

Najdôležitejšou myšlienkou výzvy za záchranu múzeí a galérií je, aby napĺňali svoje poslanie. Zamestnanci slovenských múzeí a galérií tvrdia, že aj keď sa dnes diskutuje hlavne o situácii v zdravotníctve či školstve, aj kultúra a umenie sú dôležité súčasti života a chod múzeí a galérií je do budúcna vážne ohrozený. "Kultúra je to, čo nás definuje ako národ," pripomínajú.

Múzeá a galérie zápasia podľa svojich zástupcov so znižovaním prevádzkových nákladov, s personálnym poddimenzovaním, nemodernými technológiami či starými budovami. Nemôžu tiež systematicky dopĺňať nové zbierkové fondy.

Príkladom nedocenenia je podľa múzejníkov a galeristov aj jedno z najnavštevovanejších podujatí - Noc múzeí a galérií. "Málokto vie, že všetci odborní pracovníci pracujú až do polnoci bez nároku na mzdu, pretože nadčasy sú v kultúre dávno zabudnutý pojem," upozorňujú zástupcovia inštitúcií.
 

Vyberte región